Savjeti i novosti

ENERGETSKI CERTIFIKAT

Energetskim certifikatom se predočuju energetska svojstva nekretnine. On daje uvid u kvalitetu nekretnine vezano uz potrošnju energije odnosno svrstava nekretninu u jedan od osam energetskih razreda (od A+ do G). Energetski razred A+ je energetski najbolji razred, a G je najlošiji.

Što su energetska svojstva nekretnine bolja to je potrošnja energije manja. Na primjer, za stan od 80m2 energetskog razreda B godišnji troškovi grijanja mogu biti čak nekoliko tisuća kn manji od jednako velikog stana sa razredom E, a koristi istu vrstu grijanja.

Energetski certifikat važi 10 godina od datuma izdavanja, a izdaje se za nekretninu za koju je potrebno koristiti energiju za održavanje unutarnje temperature u skladu sa njenom namjenom, osim za nekretninu koja ima rok uporabe dvije godine i manje, za nekretnine ukupne korisne površine do 50m2, te industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama. Sadržaj i izgled energetskog certifikata propisan je pravilnikom.

ENERGETSKO CERTIFICIRANJE NEKRETNINA

Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13, 78/13):

–  Svaka nova zgrada prije uporabe odnosno puštanja u pogon mora imati energetski certifikat.

– Sve postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju moraju imati važeći energetski certifikat, te isti mora biti dostupan na uvid kupcu prije sklapanja ugovora o kupoprodaji od 1. srpnja 2013. god.

– Pojedinačne samostalne uporabne cjeline zgrada koje se iznajmljuju, daju na leasing ili u zakup moraju imati važeći energetski certifikat dostupan na uvid najmoprimcu ili zakupcu, prije sklapanja ugovora o iznajmljivanju, leasingu ili zakupu od 1. siječnja 2016. godine.

– Kada se prodaja nekretnine oglašava – objavljuje u medijima, tada se u oglasu mora navesti i energetski razred te zgrade ili njezine samostalne uporabne cjeline.

– Za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata, kazne mogu biti i do 100.000 kuna. Kazne su predviđene za vlasnike građevine, stana, ureda koji je obveznik provođenja energetskog pregleda i certifikata, a nije ga napravio.

– Od obveze energetskog certificiranja izuzete su između ostalog i zgrade, samostalne uporabne cjeline  zgrade koje imaju uporabnu korisnu površinu manju od 50 m2. Ova površina čini ukupnu ploštinu neto podne površine grijanog dijela zgrade što znači da se na primjer kod stana  zbrajaju sve  ploštine prostorija soba, kuhinje, kupaonice, WC-a, hodnika i ostave. Negrijani dijelovi zgrade, primjerice: negrijani  tavan,  negrijani podrum, negrijano stubište, lođe i terase ne ulaze u tu površinu.

BILJEŠKA O PORTALIMA KOJI SU NAMIJENJENI OGLAŠAVANJU

Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju, a ne sadrže urednički oblikovane programske sadržaje koji se objavljuju dnevno ili periodično od strane pružatelja elektroničkih publikacija u svrhu javnog informiranja i obrazovanja, nisu mediji sukladno članku 2. Zakona o medijima.
Sve elektroničke publikacije upisane su u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije, te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija.

Vezano za oglašavanje, prema članku 24. novoga Zakona o gradnji (NN 153/13) ovlašteni posrednik u prometu nekretnina obvezan je u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili u zakup zgrade za koju se izdaje energetski certifikat, odnosno njezina posebnog dijela, koji se objavljuje u medijima navesti energetski razred zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela.

ZAKLJUČNO: portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji te se na njih ne primjenjuje stoga navedena odredba novoga Zakona o gradnji (NN 153/13).

 

Nema rezultata

Stranicu koju ste tražili nije moguće pronaći. Pokušajte poboljšati pretraživanje, ili koristite navigaciju iznad članka.